Urfa Tarihi, Büyükşehir Belediyesi İle Son 4 Yılda Özünü Buldu

Dünya tarihini kıskandıracak dokusu ve 12 bin yıllık geçmişiyle nice medeniyetlere ve kültürlere ev sahipliği yapan Şanlıurfa, son 4 yılda Büyükşehir Belediyesinin bu alandaki çalışmaları ile hak ettiği değeri buldu.

Büyükşehir Belediyesi, son 4 yılda gerçekleştirdiği projeler, restorasyonlar ve düzenlemeleri ile Türkiye'de örnek gösterilen belediye oldu.Dünyanın en büyük nekropol alanının yer aldığı, Göbeklitepe'si, Harran'ı, Tarihi Urfa Kalesi ve mozaikleri gibi nice değerleri ile tarihe ışık tutan Şanlıurfa, Büyükşehir Belediyesi'nin çalışmaları ile uluslararası platformlarda isminden en çok bahsedilen şehir oldu.

Son 4 yıl içerisinde kent merkezinin yanı sıra 13 ilçenin tümünde tarihi varlıklara yönelik hassasiyetle çalışmalar yürüten Büyükşehir Belediyesi tüm çalışmaların mimarı olurken, hayata kazandırılan uygulamalar vatandaşlardan takdir topladı.

İşte A'dan Z'ye Büyükşehir Belediyesi'nin tarih ve turizm alanlarındaki son 4 yıllık çalışmaları:

KALE ETEĞİ PROJESİ

Şanlıurfa tarihine önemli katkılar sağlayan Büyükşehir Belediyesi, ‘Urfa Kale Eteği Kaya Mezarları Restorasyon ve Çevre Düzenlemesi Projesi’ni büyük bir titizlikle tamamladı.

Bölgedeki çalışmalarda 38 bin metrekarelik alan içerisinde 276 ev kamulaştırıldı. Proje kapsamında 71 kaya mezarı, 5 sarnıç, 1 kral mezarı ile çok sayıda mozaik gün yüzüne çıkarıldı. Yapılan çalışmalar sonunda kalenin kendine has tarihi önemi ortaya çıkarılarak, alan turizmcilerin ziyaretine açıldı.

KIZILKOYUN PROJESİ

Yine Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nın başlattığı Kızılkoyun projesi kapsamında ortaya çıkarılan mağaralardaki çalışmalar tamamlandı. Haleplibahçe ile Tılfındır Mahallesi içerisinde yer alan 2'inci ve 3'üncü derece sit bölgesini kapsayan 40 bin metrekarelik alanda gün yüzüne çıkarılan mağaraların turizme kazandırılması için 389 ev ve yapı kamulaştırıldı. Roma dönemine ait 61 kaya mezarının bulunduğu alan daha sonra yapılan canlandırmalarla binlerce yıl önceki yaşantıları ziyaretçilerine sundu

TARİHİ URFA SOKAKLARI YENİDEN HAYAT BULDU

Zengin mimari dokusuna sahip çıkan Büyükşehir Belediyesi, UNESCO Dünya Kültür Miras Geçici Listesi'ndeki bölgede yer alan 1272, 1253, 1256, 1251 ve Dokumacılar Sokaklarındaki düzenlemeleri ile tarihi Urfa sokaklarına hayat verdi. Balıklıgöl'e yakın bölgelerdeki sokaklarda yer alan evlerin dış cephesini aslına uygun onaran Büyükşehir Belediyesi, çalışmalarında mimari taş yapıya, taşkın cumbalara ve kemerli geçitlere büyük özen gösterdi.

BARUTÇU HAN İLK GÜNKÜ İHTİŞAMINA KAVUŞTU

Tarihi Çarşılar Bölgesinde yer alan ve geçmişi 16. yüzyıla dayanan 3 katlı Barutçu Han'ı Büyükşehir Belediyesi'nin çalışması ile ilk günkü ihtişamına kavuştu. Türkiye'de sadece 3 örneği bulunan hanın tarihi dokusuna yeniden hayat veren Büyükşehir Belediyesi, Barutçu Han'ı Şanlıurfa Turizm Yönetim Merkezine dönüştürdü. Çalışmalar kapsamında 40'ı aşkın oda aslına uygun düzenlenirken, han içerisindeki tüm detaylar gözden geçirildi.

ÇARMELİK KERVANSARAYINDA RESTORASYON TAMAMLANDI

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın ardından Büyükşehir Belediyesi'nin restorasyon çalışmaları ile destek verdiği Çarmelik Kervansarayı'ndaki çalışmalar tamamlandı. Muhteşem yapısı ile fotoğraf sanatçıları ve tarih meraklılarının en uğrak adresi haline gelen Çarmelik Kervansarayı'nın cazibe merkezi olması konusunda büyük adımlar atıldı. Büyükşehir Belediyesi bu kez Çarmelik Kervansarayı'nda Türkiye'nin en büyük tarım müzesi ile Tarımsal Eğitim Araştırma Merkezi kurmak için kolları sıvadı. 

TARİHİ EVLER RESTORE EDİLDİ

Büyükşehir Belediyesi, cephe düzenleme ve tarihi sokak çalışmalarının yanı sıra tarihi evlerin aslına uygun olarak turizme kazandırılması için yoğun bir restorasyon çalışması sürdürdü. Bu kapsamda Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Daire Başkanlığı Koruma ve Denetleme (KUDEM) ekipleri, Eyyübiye ilçesi sınırları içerisinde yer alan Kurtuluş mahallesindeki Rahibeler Evi, Çetingil ve Erişmiş Evi ile Siverek Kültür Evi'nin yanı sıra bir çok yapıdaki uygulamalarını tamamladı.

BALIKLIGÖL YENİDEN DÜZENLENDİ

Büyükşehir Belediyesi, tarih ve turizm bakımından Şanlıurfa'nın kalbi konumundaki Balıklıgöl'de yaşanan olası su baskınlarının önüne geçmek amacıyla başlattığı çalışmalarını tamamladı. Alt yapı drenaj ve su tahliye kanallarını yenileyen, alanda peyzaj çalışmaları düzenleyen Büyükşehir Belediyesi, Dergah Camii ve Rızvaniye Camiindeki zemin güçlendirmeleri ile amfi alanı ve Balıklıgöl platosundaki yollarda taş döşeme çalışmaları gerçekleştirdi.

HARRAN'DAKİ ÇALIŞMA TÜRKİYE'YE ÖRNEK OLDU

Büyükşehir Belediyesi, tarihi alanlardaki çalışmaların yanı sıra bu bölgelerdeki alt yapı ve benzeri uygulamalarında da büyük hassasiyet sürdürdü. Özellikle Büyükşehir Belediyesi ŞUSKİ Genel Müdürlüğü, Harran´da sur içindeki alt yapı çalışmalarını arkeologlar nezaretinde tamamladı. Ekipler, alanda iş makinesi kullanmadan tamamen insan gücü ile Harran gibi binlerce yıllık tarihi geçmişi bulunan ilçeye deforme yaşatmaksızın örnek bir çalışma sergiledi.

CEPHE DÜZENLEMELERİ TÜM İLÇELERE YAYILDI

Tarih ve turizm şehri olan Şanlıurfa'nın bu alanda hak ettiği yere gelmesi için dur durak bilmeyen Büyükşehir Belediyesi, kent merkezindeki Tekel Caddesi, Kalkan Caddesi ve Divanyolu caddelerinin yanı sıra Siverek, Birecik ve Viranşehir'deki ana caddelerde cephe düzenleme çalışmaları gerçekleştirdi. Sadece Divanyolu'nda 550 işyerinin yeniden kimlik bulduğu çalışmalarda, tüm meskenler ahşap kaplama ile giydirilirken, modern kepenk sistemi ve standart tabela uygulaması tüm işyerlerine ücretsiz bir şekilde sunuldu.

TARİHİ ÇARŞILAR ÜST ÖRTÜ İLE KAPLANDI

Tarih ve turizmde her türlü çalışmayı Şanlıurfa'ya kazandıran Büyükşehir Belediyesi'nin bir diğer uygulaması ise üst örtü çalışması oldu. Tarihi çarşıların kimliğine özgün üst örtü çalışması yapan Büyükşehir Belediyesi, bu kapsamda Şanlıurfa kent merkezinin yanı sıra aynı uygulamasını Siverek'te de tamamlayarak bölgelerin turizmde daha da etkin bir şekilde kullanılmasını sağladı.

ŞANLIURFA TARİH VE KÜLTÜRÜ YENİ NESLE AKTARILDI

Tarihi anlamda Samsat Meydanı, Tarihi Surlar, Karakoyun Deresi, Abdurrahman Dede Türbesi, tarihi kemerler gibi daha nice çalışmalara imza atan Büyükşehir Belediyesi, bünyesine kazandırmasının ardından Urfa mimarisine uygun olarak yeniden hayat verdiği Sanat Sokağı'nda bu kez genç nesillere unutulmaya yüz tutmuş meslekleri ve sanatları öğretmeye başladı. Alanında uzman eğitmenlerin verdiği kurslara 7'den 70'e her yaştan vatandaş başvurdu. İçerisinde Ebru Kursu, Hüsn-i Hat ve Tezhip, Gazelhan Sanatı ve Hak Oyunları kursu gibi branşlara vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi.

GENÇ KUŞAKLARA, TARİHİ GEZİLER DÜZENLENDİ

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi başlattığı "Şanlıurfa'yı Tanıyalım Projesi" kapsamında merkez ilçe ve kırsalda mahallelerde eğitim gören öğrenciler başta olmak üzere üniversite öğrencilerine ve vatandaşlara yönelik sayısız tarih turu düzenlendi. Şanlıurfa müzeleri, Balıklıgöl, Urfa Kalesi, Harran tarihi bölgeleri ve Göbeklitepe yoğunluklu gezilere katılım gösteren vatandaşlara alanında uzman tarihçiler tarafından da bilgiler verildi.

ÇOK SAYIDA SEMPOZYUM VE ÇALIŞTAY YAPILDI

Tarihsel anlamda Şanlıurfa'nın geçmişine ışık tutacak bir çok organizasyon düzenleyen Büyükşehir Belediyesi, son 4 yılda yurt içi ve yurt dışından yüzlerce akademisyeni Urfa'da buluşturdu. "Uluslararası Osmanlı Sancağından Cumhuriyet Kentine Urfa Tarihi Sempozyumu", "Uluslararası Mozaik Çalıştayı" ve "Uluslararası "Geçmişten Günümüze Urfa'da Müzik Sempozyumu" gibi nice programlar düzenleyen Büyükşehir Belediyesi, sahip çıktığı Urfa tarihinin önemini akademik anlamda da tüm dünyaya duyurdu.

TARİHSEL VE KÜLTÜREL YAYINLARLA BÜYÜK BAŞARI SAĞLANDI

Tarih ve kültür perspektifine geniş açıyla bakan ve her alanda çalışmalar yürüten Büyükşehir Belediyesi'nin diğer bir tanıtım atağı da yayınlar oldu. Şanlıurfa tarihini, kültürünü, gastronomi geçmişini ve müzik geçmişini çıkardığı görsel kaynaklarla destekleyen Büyükşehir Belediyesi bu süre içerisinde "Milli Mücadele Albümü", "Tandırlıktan Gelen Lezzet", "Urfa Mimarisinde Kabaltılar", "Göbeklitepe", "Müzeler Şehri Şanlıurfa", "Şanlıurfa Gezi Rehberi", "Şanlıurfa Çarşıları-Hanları ve El Sanatları", "Şanlıurfa Camileri", "Şanlıurfa ve Müzeleri", "Urfa Edessa Mozaikleri" ve "Ebru Urfa" gibi sayısız eser çıkardı.

YURT İÇİ VE YURT DIŞINDA GENİŞ KATILIMLI TANITIMLAR YAPILDI

Büyükşehir Belediyesi, son 4 yılda gerek yurt içi gerekse yurt dışındaki tanıtımları ile de kitleleri Şanlıurfa çatısı altında buluşturdu. Festivallerinde, sempozyumlarında ve tanıtımlarında çoğunluğu ücretsiz olmak üzere Türkiye genelinde bilboardlara çıkan, yurt dışında ise Avrupa ülkelerinde tarih, kültür ve gastronomi organizasyonları düzenleyen Büyükşehir Belediyesi, artan turist sayısı ile meyvelerini topladı.

TURİZM ACENTELERİ BULUŞMALARINA AĞIRLIK VERİLDİ

Son 4 yılda turist sayısında büyük artışın yaşandığı Şanlıurfa'da bu başarının mimarı olarak gösterilen Büyükşehir Belediyesi, Şanlıurfa, İstanbul ve Ankara'da turizm acente temsilcilerine yönelik düzenlediği toplantılarla belediyecilik örneği sergiledi. Toplantılarda acentelerin Şanlıurfa'ya turist getirmesi için tüm detaylar ele alınırken, toplantı sonucu çıkar kararlar anında uygulamaya konularak şehrin turizm potansiyeli arttırıldı. 

ŞANLIURFA, TARİHİNİN EN YOĞUN TURİZM DÖNEMLERİNİ YAŞADI

Tüm yapılan bu çalışmalarla turizm hedefinde son 4 yıldır altın dönemlerini yaşayan Şanlıurfa'da her kesimden vatandaşın yüzü güldü. Sadece 2018 yılı için turist sayısı 1.5 milyonu geçen Şanlıurfa, 2019 yılı için bu hedefini 2 milyona çıkarırken Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi'nrin mimarı olduğu "Yerelden Kalkınma Modeli"nde turizme yine büyük pay ayrıldı.

TÜM ÇALIŞMALARIN MİMARI BAŞKAN NİHAT ÇİFTÇİ VE EKİBİ OLDU

Şanlıurfa'nın her alanda olduğu gibi turizmde de kalkınmasını sağlayan Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi ve ekibi, tüm uygulamaların mimarı oldu. Yapılan çalışmaları değerlendiren Başkan Nihat Çiftçi, "Tüm emeklerimiz Şanlıurfa'nın gelişimi ve kalkınması içindir. AK Belediyeciliğin gereğini şehrimizde yaşattık. Tarih ve turizm konusunda ortak akılla hareket ettik. Esnafımızı ve tüm vatandaşlarımızı da bu alanlara dahil ederek birlikte bu günlere geldik. Her zaman 'Biz Büyük Bir Aileyiz" dedik ve bu başarıda emeği geçen tüm ekibimize ve halkımıza teşekkür ediyorum" dedi.

Eklenme Tarihi: 06.11.2018 13:39

Foto Galeri


Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi - 2021 Bilgi İşlem Daire Başkanlığı