Küncülü* Akıt
Malzemeler (6 Kişilik)
3 su bardağı yıkanmış temizlenmiş küncü
1 su bardağı pekmez
1 su bardağı kırık ceviz içi
1 yemek kaşığı toz şeker
Hazırlanışı
Tavaya konulan yıkanmış küncüler kısık ateşte iyice kavrulduktan sonra içine pekmez ilave edilerek katılaşıncaya (-akıtlaşıncaya) kadar ateşte tutulur, şeker ilave edilip karıştırılır ve ateşten alınır. (Kıvamını anlamak için bir kâseye soğuk su konularak pişen 'akıttan bir tutam içine atılır. Donarsa olmuş demektir, eğer dağılırsa biraz daha pişirilmesi gerekir) Islak bir tepsiye dökülen 'akıt, kaşıkla bastırılarak yayılır. Ceviz parçaları ayıklanıp üzerine serildikten sonra soğuk bir yerde donmaya bırakılır ve dilimler halinde servis yapılarak yenilir.
*Küncü, Urfa ağzında susam'a verilen addır. 'Akıt ise, şeker veya pekmez kaynatılarak elde edilen çok koyu yapışkan maddedir. Arapça 'akide sözcüğünden gelir.
Kaynak: Tandırlıktan Gelen Lezzet / Lütfiye AKALIN