Biryan Tavası
Malzemeler (5 Kişilik)
1 kg kuzunun bel eti 3 adet kuru soğan 6-7 adet taze biber 2 baş sarımsak
1 yemek kaşığı domates salçası 1 kg mayhoş nar
½ çay bardağı sadeyağ
1 çay kaşığı karışık baharat Tuz
Hazırlanışı
Küçük kuşbaşı olarak doğranan et tencereye konulup kendi suyunu verip çekinceye kadar pişirilir. Soğan ve biberler saçak doğranır, tencereye konulan yağda pembeleşinceye kadar etle beraber kavrulup salça ilave edilir. Sarımsaklar ayıklanarak tencereye konulduktan sonra etler yumuşayıncaya kadar pişirilir. Fırın tepsisi yağlandıktan sonra tenceredeki karışım tepsiye yayılır, mayhoş narın suyu çıkarılarak tepsiye dökülür ve fırında suyunu çekinceye kadar ağır ağır pişirilir. Pilavla birlikte taze soğan ve yeşil biber eşliğinde yenilir.
*Biryan, Farsça’da tava ya da tepside susuz/az suda pişirilip kızartılan et anlamına gelir.
Kaynak: Tandırlıktan Gelen Lezzet / Lütfiye AKALIN