Üzlemeli Pilav
Malzemeler (6 Kişilik)
½ kg çekirdeksiz üzüm
1 bardak nohut
300 gr yağsız kuşbaşı et
1 bardak kara pekmez
1 su bardağı sadeyağ
5 bardak pirinç
Tuz
Hazırlanışı
Nohutlar iyice haşlanarak kabukları soyulur ve ortadan ikiye bölünür. Et bir tencereye konularak su ilavesiyle pişirilir. Et, suyunu çekince yağ ilave edilerek kavrulur. Yıkanıp bir saat suda bekletilmiş üzüm, önceden hazırlanmış mukaşşer nohut ve tuz tencereye konulup bir su bardağı pekmezle bir taşım kaynatılır. Bu karışıma üzleme denilir. Beyaz pilav** pişirilip servis tabağına alınır. Üstü üzleme ile kaplanır.
*Üzleme, çekirdeksiz kuru üzüm, pekmez, mukaşşer nohut ve yağsız kuşbaşı etten yapılan ve pilavın üzerine serilen karışımdır. Urfa ağzında (y) harfinin düşmesiyle üz şeklinde söylenen yüz sözcüğünden türetilmiştir.
**Sade pirinç pilavı.
Kaynak: Tandırlıktan Gelen Lezzet / Lütfiye AKALIN