Bamya Çömleği
Malzemeler (6 Kişilik)
½ kg kuşbaşı et 1 kg bamya
2 kg taze domates 1 büyük soğan
1 baş sarımsak
5-6 tane taze kırmızı biber
½ su bardağı sadeyağ
1 kaşık domates salçası Tuz, karabiber Sonbaharda ekşi nar suyu (Yaz başında koruk suyu)
Hazırlanışı
Et biraz haşlanır, bamyaların başları kesilerek yıkanır. Soğan, sarımsak ve kırmızı biberler iri doğranır. Domateslerin ve narın süzgeçte suyu çıkarılır. Çömleğin içine yağ konulur. Ateşte ilk önce etle birlikte çevrilir. Sonra soğan sarımsak ve kırmızı biber ilave edilerek biraz karıştırılır, bir kaşık salça ilave edilir. Onlarla çevrildikten sonra bamyalar dökülür, domates suyu ve nar suyu (ya da koruk suyu) ilave edilir, tuz eklenerek fırına atılır. İyice suyunu çektiğinde fırından alınır, pirinç ya da sade bulgur pilavıyla baş soğan ve yeşil biber eşliğinde yenilir.
*Urfa ağzında bamya çölmeği
Kaynak: Tandırlıktan Gelen Lezzet / Lütfiye AKALIN