Bastık*
Malzemeler
Şirelik üzüm
Buğday nişastası
Un
Hazırlanışı
Bastık bulamacının kıvamı sucuk bulamacından biraz ince olur, bu nedenle nişasta oranı azaltılır. Hazırlanan bulamaç yere yayılan bastık bezlerinin üzerine kollu tasla dökülür. İnce bir tabaka halinde eşit oranda yayılması için iki kişi bezlerin ucundan tutar. Bezin altından oklavayla eğim yapılarak bulamacın fazlası alınır, düz bir zemine yayılarak kurumaya bırakılır. Kuruyan bastıklar ertesi gün bez ters çevrilerek ıslatılır, yavaşça bezden ayrılır, nişasta serpilerek katlanır bez torbada saklanır.
*Bastık, çekçek, sucuk, kesme, bunların bulamaçları ve muska'nın tümünün yapılış süreci Urfa'da şire çıkarma olarak adlandırılır.
Kaynak: Tandırlıktan Gelen Lezzet / Lütfiye AKALIN